KORE'NİN KÜLTÜREL SEMBOLLERİ

11 Mart 2018 Pazar

Üç Krallık'ın Şilla Altında Birleşmesi


        5. yy’da güçlü olan üç devlet Goguryo, Baekje ve Şilla’nın her biri kralın merkezde olduğu yönetim sistemini benimseyip bölgesel olarak genişletmek istemişler. Kral Gwanggaeto’nun oğlu Kral Jangsu, 427 yılında başkenti Pyeongyang’a taşıyıp, Baekje’nin başkenti olan Hanseong’u ve Han Nehri boyunca olan bölgeyi işgalederek,Jungneong’dan Gyeonggido Namyangmyeon’a kadar uzanan bölgeyi sınırlarına katmış. Bunun gibi genişlemelerle Goguryo, Mançurya ve Kore Yarımadasında büyük bir imparatorluk oluşmuş ve Doğu Asya’nın kaybeden ülkelerini egemenliği altına almış.
        Baekje, Goguryo'nun işgaliyle Han Nehri bölgesini kaybetmiş ve ardından başkentini Ungjin (Gongju)'e taşımış. Kral Dongseong, Silla ile ittifakını güçlendirerek Goguryo'ya karşı gelmiş. Kral Muryeong ise bölgenin kontrolünü güçlendirerek yeniden canlandırmak için çalışmalar yapmış. Kral Muryeong'un oğlu Kral Seong, Baekje başkentini sabi (Buyeo''ya geri taşımış ve Şilla ile ittifak kurarak Han Nehri bölgesini tekrar kontrolü altına almış. 6. yy'ın başlarında Kral Jijeung, ülkenin Sogurak olan adını Şilla olarak değiştirmiş, siyasi sistemde reform yapmış ve başkent ile yönetim bölgelerini düzenlemiş. 512 yılında Woosan Krallığı (Ulleungdo ve Dokdo Adası)'nı işgal etmiş. Kral Beopheung, yasa duyuruları yaparak, resmi kıyafetler hakkında kurallar çıkararak ve Budizm'i resmi din belirleyerek yönetim sistemini istikrarlı hale getirmiş. Geumgwan Gaya'yı ele geçirerek topraklarını genişletmiş ve merkezi devlet yönetim sistemini sürdürmüş. Çok fazla kral ve devletten bahsettik di mi?😰 Üç devlet birleşince tabi kral isimleri de çok fazla oluyor. Kafalar karışık😆
         Çin ana karasını tek devle haline getiren Sui Hanedanlığı, bir milyondan fazla olan ordusuyla Goguryo'ya saldırmış fakat büyük bir yenilgiye uğramış. Özellikle Goguryo Generali Eulji Mundeok, Salsu (günümüzdeki Cheongcheon nehri)'da Çinli işgalcilerin büyük bölümünü ortadan kadırmış ve bu savaş Salsu Savaşı olarak adlandırılmış. Ulusal gücü tükenen Sui Hanedanlığını ele geçiren Tang Hanedanlığı da Goguryo'ya saldırmış ama o da başarılı olamamış.
         Goguryo'nun, Sui ve Tang Hanedanlıklarının işgallerine karşılık topraklarını savunduğu dönemde Baekje de Şilla'ya saldırmış. Görüyosunuz akbaba gibi üşüşmüşler fırsattan istifade. Şilla'nın, Goguryo ile ittifak girişimleri başarısız olunca bu sefer şansını Tang Hanedanlığıyla deneyip ittifak oluşturmuş ve Baekje'ye saldırmışlar. Baekje dayanamayıp 660 yılında teslim olmuş.
         Baekje'yi düşüren Şilla, Tang Haneddanlığı ile ittifak kurup kuzeydoğu Asya'nın en güçlü devleti olan Goguryo'ya saldırmış. Çin'in iki imparatorluğu ile yaptığı uzun savaşlar yüzünden zayıf düşen Goguryo, 668 yılında yıkılmış. Tang Hanedanlığı, Baekje'nin eski topraklarına himaye komutanlığı kurarak yönetmeye çalışmış. Bu durum Şilla'nın Tang Hanedanlığına karşı savaş açmasına neden olmuş ve Şilla galibiyetle sonuçlandırarak 676 yılında üç krallığı birleştirmiş.

9 Şubat 2018 Cuma

Üç Krallık'ın Yükselişi



Uzun bir aradan sonra tekrar döndüm. Bu yazımızda Kore'nin o çok meşhur Üç Krallık dönemine giriş yapacağız. Uzun bir süre konumuz Üç Krallık olacak. Malum uzun bir dönem.😆 Gelelim konumuzaaaa.
 Kore yarımadasının çeşitli bölgelerinde ve çevrelerinde ortaya çıkan ataerkil devletler kademeli olarak Üç krallık'ta birleşerek gelişmeye devam ettiler. Koguryo, Mançurya ve yarımadanın kuzey bölgesinde gelişmeye başladı. Resimde de gördüğünüz gibi en büyük alana sahip. Baekje ve Silla ise Han nehri havzası ve Kyongju ovaları boyunca yayıldılar. Samguk sagi (Üç Krallık Tarihi) kayıtlarına göre Koguryo, Kral Chumong; Baekje, Kral Onjo ve Silla da Kral Park tarafından kurulmuş. 
Bu Üç Krallık hükümdarlıklarını güçlendirdiler, bölgelerini genişlettiler ve bu gücü tek bir noktada toplayıp merkezileştirdiler. Böylece, merkezi yönetim sistemi ve güçlü kraliyet otoritesiyle eski ve köklü bir krallık oluştu.
Gojoseon'un çöküşünden sonra, Koguryo, Çin baskılarıyla mücadele ederken bağımsız bir şekilde büyümeye devam etmiş. 1.yy'ın ilk yarısında Kral Taejon'un yönetimi sırasında Koguryo daha da güçlendi. Bir diğer yandan Gojoseon'un çökmesiyle birlikte kuzeyden göç eden topluluklar Han Nehri havzası boyunca yerleşmeye başladılar. Bu göç edenler Puyo ve Koguryo'nun insanlarıydı. Paekche bu göç eden topluluklar sayesinde kuruldu. 3.yy ortalarında Kral Koi hükümdarlığı zamanında, Paekche eski ve köklü krallığını sağlamlaştırmak için hakimiiyetini Han Nehri boyunca güçlendirdi. 4.yy ortalarında Kunchogo zamanında Altın Çağ'ını yaşadı. Aynı yüzyılda, Çin hanedanlıklarından Former Yan ve Paekche'nin saldırılarıyla Koguryo büyük kayıplara uğradı. 4.yy'ın diğer yarısında Kral Sosurim Budizm'i kabul etti ve Taehak adı verilen bir Budist okul kurdu. Çeşitli yasalar çıkararak ulusal yapıyı tekrar şekillendirdi.
Kral Kwanggaeto ve Kral Changsu yönetiminde, Koguryo kuzeye doğru sınırlarını genişletti ve burada egemenliğini sürdürdü. Kral Changsu başkenti Kungnaesong'tan Pyongyang'a taşıdı. Böylece Han nehrinin güneyini yöneten ve Paekche'ye saldırılarda bulunan güçlü bir devlet haline geldi. Bu saldırılar sonucu Han nehri civarında egemenliğini kaybedeb Paekche başkentini Ungjin'e (Kongju) taşıdı. Gücü iyice zayıflayan Paekche 6.yy'da Kral Song hakimiyeti sırasında başkentini Puyo'ya taşıdı. King Song Çin'in Güney Hanedanlık'larıyla kültürel değişimleri teşvik etti ve Budizmi Japonya'ya tanıttı. Aynı zamanda, Han nehri üzerinde tekrar hakimiyet kurabilmek için Paekche Silla'ya katıldı. Silla, Koguryo kralı Kwanggaeto yardımıyla Japon askerlerini kendi topraklarından geri püskürttü. Bir diğer yandan Naktong Nehri aşağılarında Koryong'u merkez alan 6 Gaya konfederasyonu ortaya çıktı. Gaya çok güçlüydü; öyle ki aynı anda hem Silla'ya saldırıp hem Japonya üzerinde baskı kurabiliyordu. Ama eski ve köklü bir krallık haline gelmeden Silla tarafından bastırıldı.
Üç krallık arasında en yavaş gelişme gösteren Silla, 6.yy'da büyük gelişme gösterdi. Kral Pophung hakimiyetindeyken, Silla resmi olarak Budizm'i tanıdı. Kral Chinhung Han ve Naktong nehirleri etrafını işgal etti. Hatta Hamhung ovalarına doğru ilerledi.
Çok uzun bir yazı oldu biliyorum ama malumunuz uzun zamandan sonra ilk defa yazıyorum ve derin bir konuydu. Keyifli okumalar..

Üç Krallık'ın Şilla Altında Birleşmesi

        5. yy’da güçlü olan üç devlet Goguryo, Baekje ve Şilla’nın her biri kralın merkezde olduğu yönetim sistemini benimseyip bölgesel...