KORE'NİN KÜLTÜREL SEMBOLLERİ

30 Ekim 2017 Pazartesi

Gojoseon'un Kuruluşu ve Gelişimi



Tangun mitinde bahsettiğimiz gibi Tangun'un kurduğu ilk ülkedir Gojoseon. Ülkenin yöneticisi de Tangun oluyor tabi otomatik olarak ve Bronz Çağına uzanır bu ataerkil devletin temelleri. Bu devlet ülkedeki bölük bölük yaşayan tüm kabileleri bir araya toplamıştır. İlk olarak Liaoning ülkenin merkezi yapılmış; böylelikle doğunun yükselen merkezi haline gelmiş. M.Ö. 4.yy civarında, Çin sınırları boyunca kurulan Yan ulusuyla karşı karşıya kaldıkça üstünlük mücadelesi başlamış. 
M.Ö. 4.yy'da Demir Çağı'na girildi bu topraklarda. O sıralarda Çin, Şavaşan Devler Dönemi karışıklığı içerisindeymiş. Bu karışıklık sebebiyle, Shandong yarımadasında yaşayan Korelilerin ataları Gojoseon'a geri dönmüşler. Demirden yapılmış aletler ve silahlar kullanmışlar. Bu göçebelerin lideri olan  Wiman, M.Ö. 2.yy başlarında Gojoseon kralı Chun'u tahtından indirip yerine geçmiş. Sonraları Gojoseon çevresindeki toprakları işgal etmeye başlamış. Böylece Gojoseon Çin'deki Han Hanedanlığı'nın saldırılarıyla karşılaştı ve 1 yıl süren savaşlara girdiler. Gojoseon'un başkenti düşman eline geçti ve devlet son buldu.
Gojoseon'un yıkılışının ardından; Puyo, Sungari nehri civarında büyümeye başladı; Koguryo, Yalu nehrinin ortalarında yükselmeye başladı; Okcho, doğu kıyısındaki Hamgung ovalarına yerleşti ve son olarak Tong da güneyde oluştu. Ama kısa bir süre sonra Okcho ve Tong, Koguryo'nun yönetimi altına girdi. Puyo uzun bir süre varlığını sürdürmüş ancak o da en sonunda diğerleri gibi Koguryo'nun egemenliğine girmiş.

2 yorum:

  1. Çok başarılı devamını sabırsızlıkla bekliyorum😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim, daha fazlası için takipte kalın..

      Sil

Üç Krallık'ın Şilla Altında Birleşmesi

        5. yy’da güçlü olan üç devlet Goguryo, Baekje ve Şilla’nın her biri kralın merkezde olduğu yönetim sistemini benimseyip bölgesel...