KORE'NİN KÜLTÜREL SEMBOLLERİ

11 Mart 2018 Pazar

Üç Krallık'ın Şilla Altında Birleşmesi


        5. yy’da güçlü olan üç devlet Goguryo, Baekje ve Şilla’nın her biri kralın merkezde olduğu yönetim sistemini benimseyip bölgesel olarak genişletmek istemişler. Kral Gwanggaeto’nun oğlu Kral Jangsu, 427 yılında başkenti Pyeongyang’a taşıyıp, Baekje’nin başkenti olan Hanseong’u ve Han Nehri boyunca olan bölgeyi işgalederek,Jungneong’dan Gyeonggido Namyangmyeon’a kadar uzanan bölgeyi sınırlarına katmış. Bunun gibi genişlemelerle Goguryo, Mançurya ve Kore Yarımadasında büyük bir imparatorluk oluşmuş ve Doğu Asya’nın kaybeden ülkelerini egemenliği altına almış.
        Baekje, Goguryo'nun işgaliyle Han Nehri bölgesini kaybetmiş ve ardından başkentini Ungjin (Gongju)'e taşımış. Kral Dongseong, Silla ile ittifakını güçlendirerek Goguryo'ya karşı gelmiş. Kral Muryeong ise bölgenin kontrolünü güçlendirerek yeniden canlandırmak için çalışmalar yapmış. Kral Muryeong'un oğlu Kral Seong, Baekje başkentini sabi (Buyeo''ya geri taşımış ve Şilla ile ittifak kurarak Han Nehri bölgesini tekrar kontrolü altına almış. 6. yy'ın başlarında Kral Jijeung, ülkenin Sogurak olan adını Şilla olarak değiştirmiş, siyasi sistemde reform yapmış ve başkent ile yönetim bölgelerini düzenlemiş. 512 yılında Woosan Krallığı (Ulleungdo ve Dokdo Adası)'nı işgal etmiş. Kral Beopheung, yasa duyuruları yaparak, resmi kıyafetler hakkında kurallar çıkararak ve Budizm'i resmi din belirleyerek yönetim sistemini istikrarlı hale getirmiş. Geumgwan Gaya'yı ele geçirerek topraklarını genişletmiş ve merkezi devlet yönetim sistemini sürdürmüş. Çok fazla kral ve devletten bahsettik di mi?😰 Üç devlet birleşince tabi kral isimleri de çok fazla oluyor. Kafalar karışık😆
         Çin ana karasını tek devle haline getiren Sui Hanedanlığı, bir milyondan fazla olan ordusuyla Goguryo'ya saldırmış fakat büyük bir yenilgiye uğramış. Özellikle Goguryo Generali Eulji Mundeok, Salsu (günümüzdeki Cheongcheon nehri)'da Çinli işgalcilerin büyük bölümünü ortadan kadırmış ve bu savaş Salsu Savaşı olarak adlandırılmış. Ulusal gücü tükenen Sui Hanedanlığını ele geçiren Tang Hanedanlığı da Goguryo'ya saldırmış ama o da başarılı olamamış.
         Goguryo'nun, Sui ve Tang Hanedanlıklarının işgallerine karşılık topraklarını savunduğu dönemde Baekje de Şilla'ya saldırmış. Görüyosunuz akbaba gibi üşüşmüşler fırsattan istifade. Şilla'nın, Goguryo ile ittifak girişimleri başarısız olunca bu sefer şansını Tang Hanedanlığıyla deneyip ittifak oluşturmuş ve Baekje'ye saldırmışlar. Baekje dayanamayıp 660 yılında teslim olmuş.
         Baekje'yi düşüren Şilla, Tang Haneddanlığı ile ittifak kurup kuzeydoğu Asya'nın en güçlü devleti olan Goguryo'ya saldırmış. Çin'in iki imparatorluğu ile yaptığı uzun savaşlar yüzünden zayıf düşen Goguryo, 668 yılında yıkılmış. Tang Hanedanlığı, Baekje'nin eski topraklarına himaye komutanlığı kurarak yönetmeye çalışmış. Bu durum Şilla'nın Tang Hanedanlığına karşı savaş açmasına neden olmuş ve Şilla galibiyetle sonuçlandırarak 676 yılında üç krallığı birleştirmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Üç Krallık'ın Şilla Altında Birleşmesi

        5. yy’da güçlü olan üç devlet Goguryo, Baekje ve Şilla’nın her biri kralın merkezde olduğu yönetim sistemini benimseyip bölgesel...