KORE'NİN KÜLTÜREL SEMBOLLERİ

17 Ekim 2017 Salı

Ayı ve Kaplan


Etnik ve ulusal tarih duygusunun şekillendirilmesinde mitler önemli rol oynar. Özellikle, kuruluşu anlatan mitler çok ilginçtir. Kore'nin en önemli kuruluş miti, Korelilerin atası olduğu söylenen "TANGUN"dur. Bir aynın ve göksel bir tanrının oğlu olan Tangun, milattan önce 2333 yılında ilk Kore devletini yani Chosen'u kurmuştur. Bu mit ilk defa 1279 yılında Budist keşiş Iryon tarafından kayda geçirilmiştir. 1945 yılından sonra hem Kuzey hem Güney Kore ulusal kimliğe şekil vermek için bu miti kullanmışlardır. Fakat bu mit herkes tarafından farklı yorumlanır ve bazıları bu miti gerçek bir tarih olarak kabul ederken bazıları da sadece uydurma bir hikaye olduğuna inanır. Mitimiz şöyledir:

Çok eski zamanlarda Hwanin'in üvey oğlu Hwanung cenneten dünyaya inip insanların arasında yaşamak istemiş. Oğlunun bu isteği üzerine Hwanin en yüksek üç adağın arasından en yüksek olan Taebeak dağını seçerek, insanlara yardım etmesi ve onları yönetmesi için üç sihirli mühür vererek oğlunu buraya gönderir. Hwanung üç bin çiçekle birlikte Taebaek dağının tepesine iner ve bu yere Tanrılar Şehri denir. O; Cennet Kralı,Rüzgarın Öncüsü, Yağmurun Efendisi ve Bulutların Efendisi olur. Hwanung artık üç yüz altmış şeyden sorumludur. Bunlardan bazıları tarım, insan ömrünün ayarlanması, hastalıklar, cezalandırmalar, iyilik ve kötülüktür. O zamanlarda Hwangun dünyaya indiği dağda, bir ayı ve bir kaplanla aynı mağarada yaşamaktadır. Bu ayı ve kaplan birer insana dönüşmek için her gün krala yani Hangwun'a dua ederler. Kral, kaplan ve ayıya bir demet misk otu ve 20 diş sarımsak verir ve "Eğer bunları yer ve yüz gün boyunca güneş ışığından uzak dururdanız insan olursunuz" der. Ayı ve kaplan Kral'ın onlara verdiği otları yiyip güneşten uzak durmaya çalışırlar. 21 gün sonra ayı bir kadına dönüşür; fakat kaplan hala aynıdır. Korelilere göre ayı; cesaret, sabır ve bilgeliği temsil eder. Bir kadına dönüşen bu ayı bu sefer de bir çocuk sahibi olmak için Kral'a dua etmeye başlar. Kral'la kadın evlenirler ve "Tangun" adında oğulları olur. Tangun, 1500 yıl boyunca ülkeyi yöneten ilk kurucudur.



2 yorum:

  1. Eline saglik Beyzacim bilgilendirici bir yazi olmus devamini bekliyorum ♡♡

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman ayırıp okuduğun için teşekkürler. Size daha yararlı olabilmem adına geri dönütleriniz benim için önemli; umarım faydalı olabilmişimdir..

      Sil

Üç Krallık'ın Şilla Altında Birleşmesi

        5. yy’da güçlü olan üç devlet Goguryo, Baekje ve Şilla’nın her biri kralın merkezde olduğu yönetim sistemini benimseyip bölgesel...